In memoriam: Jakov Knežević (Jenjić 1947. - Salzburg 2023.)

Naš dragi pokojnik, Jakov Knežević, rođen je u Jenjiću 1947. godine u brojnoj obitelji. Bilo ih je osmero djece. Siromašni su bili tada uslovi odrastanja. U Salzburg dolazi1968. godine – kao „Gastarbeiter“. Tako su svi tada dolazeći radnici mislili – radnici gosti dok se nešto ne zaradi… pa da se vrati na djedovinu…

Godine 1970. se ženi s Marom. Iz njihova braka su četiri kćerke: Katica, Nada, Vida i Kristina. Godine 1988. im se rađaju i blizanci koji umiru nedugo nakon poroda.

Jakov je sa svojom Marom i obitelji tri puta gradio kuću:  prvu su mu četnici uništili 1992. godine. Drugu mu je Sava odnijela, a treću, u kojoj je ipak neko vrijeme živio, ostavlja samu, vraćajući se u Salzburg da potraži izgubljeno zdravlje.

Djeda Jakova, kako smo ga od milja zvali, zna svatko imalo stariji u našoj Hrv. Kat. župi bl. Alojzija Stepinca. Od prvih dana boravka i rada u Salzburgu bio je povezan s crkvom. Stavio se na raspolaganje svim svećenicima: vlč Vilimu Cecelji, fra Ivanu Sršanu, fra Iliji Vrdoljaku, fra Ivanu Mihalincu, fra Tunji Janjiću i na koncu, dok je mogao i bio je vjernim suradnikom meni, sadašnjem župniku.

Djeda Jakova pamtimo i znamo kao dobrog čovjeka, široka srca, spremnog pomoći drugima, a nerijetko je njegov stan bio i utočište ratnim izbjeglicama – ponekad ih je bilo i 21-dno na spavanju i hrani. U svakoj situaciji je tražio sretan i radostan ishod, rado je slavio i veselio se na misijskim feštama, zasukujući rukave i stavljajući se na raspolaganje prema potrebama.

Godine 2014. ostaje bez svoje Mare, koja je na istom odjelu bolnice u Salzburgu preminula. Iza njih dvoje ostale su četiri kćerke, sedam unuka i dvije unuke i dvoje praunučadi.

Jakov Knežević nas je napustio u petak, 10.11.2023. pošavši u Dom Očev.

Naš oproštaj od pok. Jakova je u ponedjeljak, 13.11.2023 u 18:30 sati u crkvi Sv. Andrije u Salzburgu.

Svoj obitelji, rodbini i prijateljima kao i našoj župnoj zajednici iskrena sućut, a djedu Jakovu Pokoj vječni. Amen

 

fra Zlatko Špehar OFM, župnik